‘Je als nieuwe moeder gehoord voelen is vaak al zo waardevol’
‘Rondom het moederschap bestaan naar mijn idee nog veel taboes’, schrijft Danique in haar nieuwste blog. ‘Denk bijvoorbeeld aan het (moeten) genieten van je zwangerschap, borstvoeding versus flesvoeding, een voorkeur hebben voor een bepaalde wijze van bevallen of de kraamtijd. De goedbedoelde en uiteenlopende adviezen vliegen je soms om de oren.’
‘Persoonlijk vind ik dat we termen als ‘genieten’, ‘de mooiste dag van je leven’ en ‘roze wolken’ best kritisch onder de loep mogen nemen samen. Hoe vaak je als pas bevallen vrouw te horen krijgt dat je moet genieten van je kraamtijd of dat dit de mooiste tijd van je leven is. Nou beste mensen, dat is dus (vaak) gewoon niet waar.
Kwetsbare fase
Hiermee bedoel ik niet dat je helemaal niet kunt of mag genieten, maar dat het genieten er niet voor iedereen (en altijd) in zit. Het gevaar is dat pas bevallen vrouwen, die zich in een kwetsbare fase van hun leven bevinden, hierin geloven en zichzelf mentaal gaan afstraffen wanneer ze niet of niet genoeg genieten. Sterker nog, ik denk zelf dat dit ‘mentale afstraffen’ ertoe kan leiden dat eventuele negatieve gedachten en gevoelens kunnen verergeren.
Nieuwe rol
Het moederschap is prachtig en het moederschap is (bij vlagen) zwaar. Zo denk ik erover. Niets is mooier dan de eerste tandeloze lach van je baby en de groei die je baby doormaakt. Of merken dat je steeds meer contact kunt maken met je kindje. Dat is prachtig. Maar dit alles vindt wel plaats naast het herstel van je bevalling, het soms enorme slaaptekort en het wennen aan je nieuwe rol als moeder. Bij wie verloopt dit proces nu wel vlekkeloos? En moet je dat überhaupt willen? Ik denk van niet.
Een fijne start gewenst
Wat gun ik elke moeder een fijne start samen met haar baby, of baby’s. Toch is dat niet elke moeder gegeven. In verschillende artikelen en blogs op How About Mom worden er cijfers genoemd over traumatische bevallingen, postpartum depressie en bevalling-gerelateerde PTSS. Die cijfers zijn niet mals. Dit betekent dat veel vrouwen hier last van hebben, misschien wel meer dan je denkt. Ik ben dankbaar dat dit me bespaard is gebleven en dat we een fijn netwerk om ons heen hebben, maar ik leef gevoelsmatig erg mee met moeders die hier wel last van hebben.
Een tijd lang heb ik nagedacht wat zou kunnen helpen om het moederschap te (leren) omarmen met al het moois en zwaars dat om de hoek komt kijken. En ik heb iets bedacht. En ik denk dat het vrij simpel is of kan zijn: je mag eerlijk aangeven hoe je je voelt. Bij de mensen bij wie jij je prettig en veilig voelt. Je mag best wel eens ‘klagen’. Er mag ruimte zijn voor jouw verhaal en belevingen. En die hoeven zeker niet enkel positief te zijn.
Luisteren helpt
De andere mensen – de luisteraars – mogen op hun beurt luisteren. Hun goedbedoelde adviezen, eigen (zware) ervaringen en het eventuele goedpraten mogen ze even achterwege laten. Voorbeelden van goedpraten zijn: ‘Je hebt een gezond kindje’, ‘Wees blij, want er zijn vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen’, ‘Je hebt er zelf voor gekozen’ en ‘Het komt goed’. Dit is meestal niet helpend. Luisteren vaak wel.
Een gesprekstechniek die hierbij goed van pas kan komen voor de luisteraar is de LSD-methode:
- Luisteren
- Samenvatten
- Doorvragen
Soms is luisteren al voldoende. Een pas bevallen moeder kan zich dan al erg gehoord voelen. Er hoeft niet altijd meteen gezocht te worden naar een oplossing.
Wees lief voor elkaar
Verder wil ik meegeven dat we lief voor elkaar mogen zijn. Erkenning en begrip zijn zo waardevol. Misschien draagt dit wel bij aan een sneller herstel na de bevalling en aan het mentaal welbevinden van de (nieuwe) moeder.
Tot slot: in ‘roze wolken’ geloof ik dus niet zo. Wel in herstellen, hard werken en je baby leren kennen. Zelfs al is die verliefdheid niet direct aanwezig (ook heel normaal!), dan ga je hopelijk iedere dag een beetje meer van je kindje(s) houden.’
Deze blog is eerder verschenen op How About Mom.
How About Mom publiceert regelmatig gastblogs vanuit onze community van experts, (zorg)professionals en mede moms. Heb je ook interesse of wil je een bijdrage leveren: mail naar app@howaboutmom.nl