Boekbespreking Medicijnen of geneeskunde?
Steeds meer artsen ontdekken dat ze eigenlijk te weinig weten om hun chronisch zieke patiënten echt te helpen. Zo ook de Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt. Zij vraagt zich kritisch af: ‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?’ De auteur geeft op toegankelijke wijze een grondig en goed onderbouwd antwoord op haar vraag. De lezer wordt meegenomen in een nieuwe kijk en een andere aanpak in de zorg. Een boekbespreking door Marieke van Nimwegen.
Microbioom
Aan de hand van de ziekte Multiple Sclerose (MS) bespreekt Van de Griendt welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze en andere chronische aandoeningen. Hierbij grijpt zij terug op basisvakken uit de medische opleiding (onder andere biochemie, fysiologie en immunologie) én het bestuderen van een nieuw vak: gezonde darmbacteriën ofwel microbioom.
Echte oorzaken
Als voorbeeld van mogelijke ziekteprocessen noemt Van de Griendt insulineresistentie en laaggradige ontsteking. Deze zijn op zichzelf normaal maar ziekmakend als ze te lang door blijven sudderen. Eerder alert zijn op mogelijke symptomen voorkomt het voorschrijven van medicijnen waarmee symptomen worden bestreden maar de échte oorzaak van de klachten niet weggenomen wordt.
Van de Griendt legt in volgende hoofdstukken helder uit wat er gebeurt als het microbioom uit balans is. Bijvoorbeeld door herhaald gebruik van antibiotica, als het immuunsysteem op hol slaat en als onze mitochondriën (de energiefabriek van onze cellen) niet goed functioneren. Ook de invloed van stress en toxines komt uitgebreid aan bod.
Adviezen en tips
Het 256 pagina’s tellende boek lijkt me voor een brede groep lezers interessant. (Huis)artsen, andere zorgprofessionals maar ook geïnteresseerde leken kunnen er hun voordeel mee doen. We treffen gedetailleerde medische informatie en aansprekende, herkenbare gevalsbeschrijvingen, maar ook concrete adviezen en tips op het gebied van voeding en leefstijl. En dat alles vanuit een persoonlijke betrokkenheid en bevlogenheid die sowieso goed doet.
Voorlichting en onderwijs
De coronacrisis laat eens te meer zien hoe groot de invloed van voedingspatroon en leefstijl is op onze vatbaarheid voor ziekte. Als er één les is die we hieruit kunnen leren, dan is het wel dat we als maatschappij veel meer aandacht moeten besteden aan voorlichting, preventie en onderwijs op dit gebied.
Het boek van Lieneke van de Griendt is hier een uitstekend hulpmiddel bij. Iedereen die last heeft van chronische klachten zou er goed aan doen om het cadeau te doen aan zijn of haar huisarts. En het zelf te bestuderen natuurlijk!
Voedingsadvies
Zonder boek kun je trouwens ook al aan de slag. Op haar website vind je een overzichtelijk voedingsadvies. Van de Griendt raadt ons aan hier mee te experimenteren: ‘Wees niet te streng voor jezelf en probeer de tips langzaam maar zeker in je voedingspatroon te integreren. Vink af wat je is gelukt. Als alle bolletjes na een jaar ingekleurd zijn, heb je het heel goed gedaan!’ Af en toe spijbelen mag gelukkig ook.
Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? Een nieuwe kijk op de aanpak van chronische aandoeningen.
S2Uitgevers, € 22,00.
Deze recensie werd ook geplaatst in TTWijzer, kwartaalmagazine over complementaire zorg en integrative nursing.