Nooit écht gezien in de GGZ
Yuna Timmermans schreef een persoonlijk relaas over haar ervaringen met de jeugd GGZ. Zij gaf haar boek Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien de ondertitel: Het verhaal van een ervaringsdeskundige over het falen van de Nederlandse jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Het falen kreeg met name vorm door het diagnostische hokjesdenken in de GGZ en het hardnekkig weigeren van hulpverleners om Yuna als gelijkwaardige gesprekspartner te willen ontmoeten. Mooigeschreven publiceert hier integraal de inleidende passage uit het boek.
De kat met negen diagnosen
Ik ben een kattenliefhebber en heb ook een kat thuis. Toen ik mijn kat observeerde viel het mij op dat als ik hem bekijk vanuit de ogen van de zorg hij dringend in therapie zou moeten. Elke ochtend komt hij mij namelijk wakker miauwen op hetzelfde tijdstip, hij is heel strikt, wel erg autistisch. Als ik niet opendoe, gaat hij steeds harder miauwen en begint hij aan mijn deuren te krabben.
Hij stopt niet totdat ik opendoe, ik zou hem een claimende borderliner kunnen noemen met een ambivalente hechtingsstijl. Vaak wil hij namelijk graag bij me zijn, maar op andere momenten aai ik hem en krabt hij me gewoon open wanneer het hem uitkomt.
Hij is eigenlijk ook wel narcistisch en agressief, daarom is een antisociale persoonlijkheidsstoornis ook niet uitgesloten. Verder plast hij al vanaf zijn geboorte wel eens naast de kattenbak met een frequentie waardoor er gezegd kan worden dat hij primaire enuresis heeft, oftewel een zindelijkheidsstoornis.
De oorzaak hiervan moet nader onderzocht worden, wellicht komt het door onveilige hechting of doordat hij niet goed zindelijk is gemaakt tijdens de kritieke periode toen hij kitten was.
Ook heeft hij vermoedelijk een eetstoornis, want mijn kat eet vaak heel snel en heel veel. Hij heeft nogal een obsessieve focus op eten die ook wel stereotype preoccupatie genoemd kan worden, behorende bij autisme. Nadat hij veel heeft gegeten kotst hij zijn eten wel eens uit. Dit kan duiden op een eetbuistoornis en/of boulimia.
Doordat mijn kat zich verbaal niet goed kan uiten, valt echter niet met zekerheid te zeggen of hij wil afvallen, wat wel een voorwaarde is voor de diagnose boulimia. Dat mijn kat zich verbaal niet goed kan uiten ligt waarschijnlijk aan het feit dat hij een zeer laag IQ heeft. Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), een classificatiesysteem voor psychische aandoeningen van de
American Psychiatric Association (2013), is hij zelfs zwakbegaafd.
Desondanks is selectief mutisme niet uitgesloten, dit dient nader te worden onderzocht.
Ook heeft de kat vanaf zijn geboorte met een soortgenoot uit zijn nest samengeleefd, tot deze soortgenoot overleed. Hierna at hij langere tijd niets en oogde hij erg depressief, wat laat denken aan een depressieve stoornis. Toen hij vlak daarna bij mij kwam wonen liet hij hier echter niets van merken, huilen heeft hij nog nooit gedaan en om steun vragen deed hij ook niet.
Wel drogeerde hij zichzelf geregeld met kattenkruid. Hierdoor kan gedacht worden aan een beperkte sociaal-emotionele ontwikkeling, een vermijdende hechtingsstijl en een gebrek aan copingvaardigheden. Ook vertoont hij een specifieke fobie jegens de stofzuiger door altijd weg te rennen en zich onder de bank te verstoppen, zelfs al wanneer de stofzuiger enkel de kamer wordt binnengebracht. Deze angststoornis bevestigt zijn gebrek aan copingvaardigheden.
Ik vind het zelf geen goede benadering om op bovengenoemde wijze naar mijn kat te kijken.
Toch ben ik jaren zo behandeld door de zorg. Ik vind dat dit anders moet.
Het boek Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien is een authentiek ervaringsverhaal waarmee Yuna de noodzaak voor een veranderingsproces in de Jeugd GGZ kracht bijzet. Meer informatie over het boek lees je hier.
Yuna Timmermans: Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien – Het verhaal van een ervaringsdeskundige over het falen van de Nederlandse jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg. Te bestellen bij Boekscout, prijs; € 24,99, ISBN 978 94 643 1720 6