Zingevingszorg in de praktijk
Zingeving wordt meer en meer onderdeel van de breder wordende kijk op gezondheid. Maar hoe werkt ‘zingevingszorg’ in de praktijk? De handleiding bij het boek De biografie als medicijn biedt concrete handvatten waarmee hulpverleners en patiënten hun voordeel kunnen doen. Pieter Barnhoorn, huisarts in Leiden, recenseert de handleiding bij De biografie als medicijn – Coachen aan de hand van de vier dimensies.
Omdat zingeving door steeds meer mensen, zelfs door dokters, wordt gezien als een wezenlijk onderdeel van gezondheid, is het verstandig om een bepaalde mate van ‘tweetaligheid’ te ontwikkelen. Naast de biopsychosociale taal, ook de taal van de levensvragen.
Taalveld
Veel hulpverleners echter, zijn weinig geschoold in het praten over zingeving, betekenisverlening, doelen en waarden. Hoe kom je nou met patiënten in gesprek over die levensvragen, zonder te vervallen in de ons aangeleerde taal van symptomen en diagnosen?
Dimensies van zingeving
De auteurs, beide coach met een indrukwekkende werkervaring, gebruiken voor het gestructureerd bevragen van dit onderdeel van gezondheid als kapstok het beeld van de pyramide. In het intakegesprek wordt met de vraag van de client/patiënt een vloertje gelegd. Daarna volgen de 4 zijden; de fysieke, sociale, psychologische en spirituele dimensie. Eenmaal beland op de top van de pyramide, kan er worden teruggeblikt en kan de essentie van de zoektocht worden gezocht.
Herkenbare casussen
Er zijn meer boeken over zingeving geschreven, maar velen daarvan geven bijvoorbeeld de rechtgeaarde dokter een wat ongemakkelijk gevoel. Moet het echt allemaal zo zweverig? Dit boek is niet onnodig vaag. De kapstok van de pyramide biedt structuur. De lardering met bijvoorbeeld voor huisartsen herkenbare casussen en voorbeeldvragen, daagt uit er morgen al mee aan de slag te gaan.
Tweetaligheid
Maar dit boek biedt vanzelfsprekend geen antwoorden uit de categorieën ja, nee of een getal. Dat is ook niet de taal van de levensvragen. Je patiënten gaan het waarderen, wanneer je je consulten met de hier aangereikte ‘tweetaligheid’ laat verrijken.
Susanne Kruys & Wouter Zuurbier. Handleiding bij De biografie als medicijn – Coachen aan de hand van de vier dimensies. Amsterdam. Lannoo Campus. 2020. 152 pagina’s. € 29,99. ISBN 9789401466769
Deze recensie verscheen eerder in het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap:
©2021 Huisarts & Wetenschap, artikelcode 10.1007/s12445-020-1023-09, www.henw.org, 27-01-2021
Zie ook de recensie van Gerard Lohuis over De biografie als medicijn.